Rallargenseren – fra arbeidsgenser til hverdagsgenser

Rallarene var arbeidskarene som var viktig for veinettet og gruvene i Norge. De fleste rallarene var svensker og løsarbeidere. Løsarbeiderne kom fra flere steder, og de jobbet der de fikk jobb og flyttet ofte på seg. En arbeidsstyrke som tok farlige oppdrag og flyttet på seg etterhvert som nye gruver ble åpnet, nye veier skulle bygges og nye tunneler skulle graves ut.

Under slike tøffe arbeidsforhold trengte de klær som holdt dem varme, men de hadde sin egen stil. Rallargenseren vi har i dag, er basert på det vi vet fra stilen til rallarene. Den gangen ble det brukt grovere ull. Farger var mange glad i, så hadde de råd var det nok ikke uvanlig med flotte farger på genserne. I dag kan du strikke rallargenseren i akkurat de fargene og med det garnet du har lyst på.

Rallargenser mønsteret

Det er lov å være litt kreativ med Rallargenseren, som med andre strikkeplagg. Derfor vil du finne små variasjoner i strikkeoppskriften avhengig av designeren. Genseren har hovedsakelig mønster på bolen, og dette er et mønster som består av flere border. Hver bord har sin farge, men etter hver bord kommer et parti strikket med bunnfargen. Den første borden består av flere rader med tagger, som strikkes i forskjellige farger. Så kommer et felt med vertikale striper, fulgt av en rad med prikker. En bord med X følger, før du får en bord med rombe, og etterfulgt av en rad med prikker og så flere pigger. Mønster kan høres vanskelig ut, men heldigvis er det hovedsakelig snakk om å strikke med maks to farger. I overgangen fra en bord til en annen, får du noen få omganger med tre farger. Å strikke med flere farger er ikke komplisert, men handler mye om å få rett strikkefasthet. Er du usikker, kan det lønne seg å prøve noen omganger på mindre stykke for å venne deg til mønsteret.

Rallargenseren strikkes fra bunnen og opp. Etter at bolen er ferdig, strikkes ermene. Etter at ermene er ferdig, settes ermene inn på rundpinne sammen med bolen og alt strikkes sammen opp. Mindre montering og mønsteret blir helhetlig. En slik raglanfelling er svært populært når genseren har mønster på skuldrene og ermene. Første gang du strikker med denne teknikken kan det føles litt vanskelig. Etter å ha strikket en eller flere gensere med raglansfelling, foretrekker de fleste å bruke denne metoden på alle gensere.

Fritt fargevalg

Rallargenseren er en genser for arbeidskarer, men i dag er det også en festgenser. Det er ikke nødvendig å holde seg til de tradisjonelle fargene. Mønsteret passer til flere forskjellige fargekombinasjoner, fra lyse til mørke farger. Det viktigste er at fargene passer godt sammen. Mønsteret er så tett at en feil farge vil fort ødelegge for genseren. Vi har satt sammen strikkepakker med forskjellige rallargenser fargevalg, men du står fritt til å gjøre andre valg. Du kan justere fargene og prøve ut hvilke farger som passer sammen på skjermen. Det er viktig å huske at det kan være små variasjoner i fargene du ser på skjermen kontra det du får i posten. Årsaken er at forskjellige skjermer viser litt forskjellig farger avhengig av skjermkort og annet. Samtidig er vår erfaring og våre kunders erfaring at de fargene som fungerer sammen på skjermen, fungerer bra i realiteten.

En genser for alle

Rallargenseren har et kjønnsnøytralt mønster. Den passer til de aller fleste stiler. Oppskrifter på rallargenser herre gir deg ofte mørke, jordnære farger å velge mellom. Skal du strikk en rallargenser dame, får du gjerne opp lyse farger som standardvalg. Det samme gjelder hvis du vil strikke en rallargenser barn.

I våre strikkepakker følger vi til viss grad tanken om mørkere farger for menn og lysere for kvinner og barn. Ønsker du å bruke andre fargekombinasjoner, står du helt fritt til det.

Sjarmen med denne genseren jo nettopp at du kan gjøre den til din egen. Du må ikke følge den tradisjonelle fargepaletten. Du kan velge din egen.

Ull eller bomull

Opprinnelig var genseren laget for å holde arbeidskarene varme, og var strikket i ull. De aller fleste velger å holde på denne tradisjonen og strikker i ull. Ønsker du at genseren skal brukes sen vår og sommer, kan du bruke bomull.

Noen av oss reagerer på ull, og begynner å klø. Dette gjelder spesielt barn. Heldigvis har garnprodusentene jobbet på spreng for å sikre gode løsning på dette punktet. Moderne ullgarn klør lite eller ingenting. Et faktum som gjør at enda flere barn nå trives med rallargenser. Barn og unge liker gjerne litt ekstra farger Våre strikkepakker lar deg sette sammen farger og garntyper så du får den perfekte rallargenseren. Tråden skal ikke være for tynn, så velg et middels til tykk tråd og de fargene du liker. Mangler du en strikkepinne i rett tykkelse, kan du bestille den i samme slengen. Vi har utvalget du trenger!

Rallargenser

Produktet er lagt i handlekurven!

kr 640,00