Strikk klassikeren Fanagenser

Fanagenseren er en av de mest populære strikkegenserne i Norge. Den har et klassisk design og kan strikkes både som genser og som jakke.

Genseren er basert på tradisjonelle mannstrøyer, med mest fokus på en hverdagsdrakt for menn i Fana. Genseren var opprinnelig en herremodell, men i dag bruker både kvinner og menn denne klassikeren.

Fanamønster

Mønsteret strikkes med to farger, og kan være litt krevende. Dette er ikke anbefalt for helt nybegynnere. Har du strikket en genser før og du har litt erfaring med å strikke med to farger, er den forholdsvis enkel. Mønsteret består av et bunnmønster som blir avbrutt av ønsterborder. Bunnmønstret er striper og lus. Strikker du koften i hvitt og blått, vil du få en blå stripe med hvite lus etterfulgt av en hvit stripe med blå lus. Nederst er det en vrangbord, etterfulgt av en bord med sjakkruter. I noen modeller har man valgt å kutte ut sjakkrutene så dette kan anses som valgfritt. Hvis du først har sjakkruter nederst på genseren, strikkes de også nederst på ermene.

Det andre særtrekket med fanakoften er åtteblads-rosene. De strikkes langs skuldrene og øverst på ermene. Plasseringen av rosene har blitt flyttet litt i løpet av årene. I dag er det mest vanlig at rosene ligger over brystpartiet. Hvis du velger å bruke teknikken raglanfelling, kan du strikke mønsteret slik at du får rosene også øverst på ermene. Velger du klippe opp siden og sy ermene på plass, er det sjelden at man strikker rosene på ermene.

Fanagenser og fargevalg

Genseren strikkes med to farger og det bør være kontrastfarger. Utover dette, står du forholdvis fritt til å finne frem dine favoritter. Tradisjonelt sett er svart og hvitt, blått og hvitt og rødt og hvitt vært mye brukt.

Vår fanakofte strikkepakke lar deg velge fargene fritt, men vi anbefaler noen fargekombinasjoner. Mønsteret kommer spesielt godt frem når du har sterke basisfarger.

Stor eller kroppsnær?

Koften har tradisjonelt blitt strikket for å være litt stor og gjerne kort, altså at den stoppet ved den naturlige midjen. I likhet med mange andre strikkeoppskrifter, har dette blitt justert i løpet av årene.

På 80-tallet skulle koften være overdimensjonert, en stor herlig genser. De siste årene har det vært flere som har valgt å strikke en mer kroppsnær variant. Denne er også lang, gjerne ned på lårene, men svinger litt inn i livet. En slik variant er mest vanlig for fanagenseren for kvinner. En kofte for menn er fremdeles relativ kort, stopper rett nedenfor livet, og faller rett ned fra skuldrene.

Flere størrelser

Mange ønsker seg en fana-kofte, så dette er en utmerket gave. Har du først strikket en, vil den neste gå fortere. Så kanskje en til deg selv etterpå? Du kan strikke en slik kofte til barn og voksne, og det finnes mange forskjellige størrelser. Med litt erfaring, kan du også enkelt justere mønsteret litt for å få den akkurat slik du vil ha den.

Hvem vil du glede med en slik genser?

Fanagenser

Laster...

Produktet er lagt i handlekurven!

kr 640,00