Bunader / Festdrakter

Strikk en vakker festdrakt til barn

De norske festdraktene har et design inspirert av tradisjonelt, norsk håndarbeid. Hver drakt har en tilknytning til et geografisk område slik som Voss festdrakt som er basert på tradisjoner i denne vestlandskommunen. Det er ofte sterke likhetstrekk mellom festdraktene og bunaden, men det er større variasjon innen festdrakter. Flere designere har utviklet nye mønstre som er basert på tradisjonelt håndverk, men har en moderne vri. Vi har alt fra rene festdrakter til strikkeoppskrifter på bunad. Sistnevnte gir deg en tro kopi av kjente norske bunader slik som Hardangerbunaden.

Oppskrift på festdrakt til jente eller gutt

En festdrakt består av flere deler. Jentene har skjørt eller kjole, gjerne med forkle og ofte med mye detaljer i livet. Lue, veske og strømpe følger gjerne også med. Guttene har bukse og en genser, men ellers er det likt.

Størrelsen går fra spebarn og opptil 12 år, men det er selvsagt mulig å strikke til ungdommer om man ønsker det.

Oppskriftene varierer i vanskelighetsgrad. Noen festdrakter har mye dekorasjon, noe som krever at man føler seg trygg på å følge et mønster og kan strikke med flere farger. Enkelte deler slik som seler eller belte kan måtte broderes. Da kan du kjøpe ferdig brodert eller brodere selv. Så syr du på det dekorative elementet når du monterer plagget.

Er du mindre glad i å strikke mønster, finnes det flere flotte festdrakt oppskrifter med forholdsvis små mønsterpartier og enkelt mønster. Husk også at du ikke må gi deg i kast med hel drakt. Hva med å strikke kjolen eller bare genseren? Resultatet er et flott plagg om mottakeren garantert vil sette pris på.

Festdrakt strikkepakker og bunad strikkepakker

En strikkepakke inneholder det du trenger av garn og oppskrift, men eventuelle dekorative elementer kjøpes separat. Sistnevnte handler ofte om knapper eller broderte kanter, bånd eller annen dekorasjon. På noen vil du få opp valgmulighetene når du bestiller så du får akkurat de knappene og dekorasjonen du foretrekker.

Velg den størrelsen du ønsker å strikke. Så kan du velge fargekombinasjonene du ønsker. De fleste festdraktene lar deg velge mellom flere forskjellige fargekombinasjoner. Bunader kommer i faste farger. I strikkepakken får du akkurat passe med garn i de forskjellige fargene. Vi anbefaler at du strikker en testlapp før du begynner på selve oppskriften. Dette for å sjekke at du har samme strikkefasthet som det oppgis i oppskriften. Strikker du litt for løst eller for hardt kan dette justeres ved å bruke mindre eller større pinner enn oppskriften oppgir.

Barn vokser fort, så vi anbefaler at du tenker nøye igjennom størrelsen. Det er alltid synd hvis antrekket er for lite. Gå gjerne opp en størrelse, for da vil barnet ha glede av festdrakten eller bunaden litt lengre. Har du muligheten til å ta mål av barnet, er dette ideelt. Lengen på armene, på buksen og på skjørtet kan være lurt å justere så det passer perfekt.

Er du usikker på strikkefastheten og om du strikker jevnt, eller du bare vil være sikker på å ha nok garn, bør du bestille litt ekstra med engang. Da er du sikker på at du får alt garnet fra samme parti. Dermed slipper du å få små forskjeller i fargenyansene.

Bunader / Festdrakter

Laster...

Produktet er lagt i handlekurven!

kr 640,00