Den tradisjonelle og populære setesdalsgenseren

Setesdalsgenseren er en flott genser, med en lang historie. Genseren har et flott mønster med en kombinasjon av åttebladroser, kors, kringle og lus. Videre har kragen en brodert kant, inspirert av Setedalsbunaden. Dette er en festgenser, som også kan brukes til hverdags. Mønsteret kan være utfordrende for nybegynnere. Den store utfordringen er ofte at man går i surr med tellingen. Så lenge du er flink til å dobbeltsjekke og telle ofte, så kommer du raskt inn i mønsteret.

Flere versjoner av Setesdalgenseren

Genseren, som også kalles en setesdalskofte, har en grunnstruktur som er åpen for justeringer. Derfor er det viktig å se nøye på oppskriften, og gjerne på bildet så du er sikker på at du får akkurat den versjonen du vil ha.

Tradisjonelt sett bruker man nøytrale farger, gjerne rødt, svart eller hvitt. Den enkle tradisjonelle genseren har en hvit kant nederst, mens en litt mer moderne har en svart kant nederst. Begge versjonene har en bord med åttebladroser øverst på genseren, som er dekorert med kors og kringle. Dette danner et stort og særegent setesdalsmønster som dekker toppen. Mellom mønsterpartiene strikkes det et mønster med lus i en kontrastfarge.

Kragen på setesdalskoften er brodert og de fleste velger å kjøpe denne ferdig brodert. I våre setesdalsgensere strikkepakker, får du med den kragen du ønsker. I utgangspunktet kommer den i to varianter. Den enkle varianten heter antikk og danner en flat krage. Du kan også velge en mer utbrodert krage. Genseren passer godt sammen med setesdalsbunaden og skal da ha broderier på håndleddene samt sølvknapper på ermene og på kragen. Du får en egen setesdalsgenser strikkepakke hvis du vil strikke en genser som passer med denne bunaden.

Ønsker du en helt enkel grenser, kan du velge å ikke ha en brodert krage. Da strikker du en vanlig rund hals, noe som gjør setesdalskoften til en genser som passer til alt.

Må strikkes med rundfelling

Mønsteret på denne genseren går fra midtpartiet og ut over armene og skulderen. Derfor må du strikke en setesdalsgenser med rundfelling så mønsteret ikke blir brutt. Dette er en måte å felle og øke på som krever at man er flink til å telle. Du skal felle mange masker på en gang, og derfor lønner det seg å bruke maskemarkører. Den største feilen folk gjør er å ikke holde kontroll på maskene.

Tenk nøye igjennom fargevalget

Setesdalsgenseren strikkes tradisjonelt med tradisjonelt tynt håndspunnet kardegarn. Du kan velge andre garntyper så lenge du holder deg til et tynt eller middels tynt garn.

Tradisjonelle farger er svart bunnfarge og hvit kontrastfarge, eller rød bunnfarge med hvit kontrastfarge. Skal setesdalskoften passe til setesdalsbunaden, må du gå for svart bunnfarge og hvit kontrastfarge, pluss broderte detaljer i halsen og på ermene.

Har du andre favorittfarger, så ikke nøl med å bruke dem. Hvit bunnfarge og lys blå kontrastfarge er vakkert, eller hva med grønn bunnfarge og gul kontrastfarge? Du kan velge fargene du liker i våre setesdalsgenser strikkepakker, og ta gjerne en pakke med lue og votter. Lue og/eller pannebånd er akkurat det man trenger i overgangen fra høst til vinter og vinter til vår.

Setesdalsgenser

Laster...
Filtrer etter

Produktet er lagt i handlekurven!

kr 640,00